perjantai 16. tammikuuta 2015
Lämmitysratkaisut vol. 1
Vesikiertoinen lattialämmitys juu, mutta millä siis talo lämpiää on ollut työn alla.
Alun perin olemme ilman muuta varautuneet satsaamaan maalämpöön tulevien vuosien takia, ettei sitten tule yllätyksiä vaikka jouluisin sähkölaskun kanssa. Nyt kuitenkin tässä rakennusprojektin realiteettien valjetessa ja ennen kaikkea budjetin tarkentuessa alkavat kummasti muutkin vaihtoehdot kiinnostaa.
Pääsuunnittelijamme heitti palaverissa pilpin pohdittavaksi ja sitä nyt sitten olen yrittänyt vertailla maalämmön kanssa, mutta menestys ei ole ollut kovin hyvää.
PILP eli poistoilmalämpöpumppu perustuu siis melko ikiliikkujamaiseen ideaan, että talossa jo oleva lämmin ilma poistuessaan sitten lämmittää taloa uudestaan. Kuulemma hyötysuhdekin on ihan hyvä, sillä lämpöenergia on helpointa saada talteen kun ero on pieni. No silti eipä tarvitse kovin nero olla, että huomaa järjestelmän joskus tarvitsevan varmaan jotain jeesiä jostain tai ns. alkusysäyksiä lämmitykseen, kun tosiaan ikiliikkujaa ei ole keksitty emmekä niin passiivitaloa ole tekemässä, että oma ruumiinlämpömme ja elektroniikka tuohon riittäisivät.
Äkkiseltään googleillessa tulevat vastaan Nilan ja Nibe, jotka siis näitä PILPpejä toimittavat. Nibe toimittaa myös maalämpöratkaisuja, mutta Nilan ymmärtääkseni vähemmän. Laitteita on monen kokoisia ja mallisia eikä niistä maijameikäläinen ota selvää, mikä olisi hyvä tai sitten se varteenotettava vaihtoehto maalämmölle. Odottelen yhteydenottoa molemmilta toimijoilta, joten jatkoa varmasti seuraa.
Nilanin sivuilla oli koottu taulukkoon maalämmön ja poistoilmalämpöpumpun kustannuksia.Tiedot on laskettu melko epämääräisesti sanotulle alle 160 neliön okt:lle, ja sivullakin mainitaan, että kustannukset voivat vaihdella jopa 40 % samankokoisessa talossa riippuen vaipan tiiviydestä ja esim. veden kulutuksesta. Eli pätevää vertailutietoa siis, kun virhemarginaalikin on noin pieni :)
Maalämmön puolesta puhuu ekologisuus ja halvat käyttömaksut. Alkuinvestoinnin arviomiseksi pitää saada tarjous porauksia tekevältä firmalta, sillä maaperä ja talon koko vaikuttavat tähän niin suuresti.
PILPin puolella taas tilanne on monimutkaisempi. Nilan nimittäin listaa maalämmlön kuluiksi ilmastoinnin ja viilennyksen laitteet ja asennukset, koska pilpit hoitavat nämä hommat lämmityksen ohessa. Mutta kuinka laadukkaasti ja edullisesti; se jää arvoitukseksi ainakin minulle.
Ilmastointi kun olisi kiva hoitaa hyvin ja huolella allergisessa ja astmaattisessa perheessämme, mutta mistäpä sitä tietää, millä tulisi parasta. Lisää panoksia asiaan laittaa takka, koska kaikkihan aina liittyy kaikkeen. Koneellinen ilmastointi tekee alipaineen sisälle, jolloin kai yleinen ongelma on, että takasta puskee ns. takkahajuja sisätiloihin. No eihän ne hajut ehkä niin, mutta kun ne hajun aiheuttajat tuskin kovin terveellisiä ovat...
Lisäksi tietenkin käyttökustannukset ovat huomattavasti kalliimmat kuin maalämmössä. Taulukossa oli arviointu, että maalämmöllä lämmitykseen ja käyttöveteen menisi 600 euroa vuodessa, kun taas PILP-taloissa 1000-1200 euroa. Ero on siis melkein kaksinkertainen, mutta niin on ero myös investointikuluissakin, joten pistää miettimään, mikä pidemmän päälle onkaan parempi vaihtoehto...
Summa summarum
Maalämpö olisi kiva, mutta saattaa valitettavasti meille olla liian kallis, kun tässä vaiheessa toki kaikki muukin pitää maksaa.
PILP oikein toimiessaan voisi olla vaihtoehto, jos tehot riittävät lämmitykseen ja käyttöveteen (talvellakin?). Kompaktissa paketissa olisi sitten ilmastointi ja käyttöveden lämmitys samassa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti