Rakennamme viikonloppuisin ja hieman iltaisin (ja viikonloppuiltaisin). Tunnelma on kyllä melko erilainen rakennuksen kylpiessä valossa kirkkaan tammikuisena päivänä tai sitten rakennusvalon valaistessa matalalta jonnekin päin ja oman varjon tullessa häiritsemään koko ajan, vaikka kuinka pistäisi baletiksi.
Seinärungot ovat levytyksen osalta entistä valmiimpia. Tuntuu hieman hassulta, että kun aluksi kokonaisilla levyillä tahti on toki kova, ollaan vieläkin nykertämässä sitten niitä hankalampia kohtia. Mutta nykerretty on ja ahkerasti. Esimerkiksi hankala porrasaukon kulma on nyt saanut levyä pintaansa. ja myös olohuoneesta ja keittiöstä on "oiottu mutkaa, jonka runko yritti seinään jättää:
Niin, tältä tilanne näytti siis ennen levytystä :)
Olemme myös rakentaneet koteloa keittiöön IV-putkille. Muuten ei niin kovin kummoinen kapistus ole, mutta onpahan sikäli merkittävä, että nyt kun siinä on levykin päällä (ei vielä kuvassa), saatoin kutsua Puustellista mittailemaan myyjää. Keittiö, odotan kovasti jo sinua <3
Toisaalla levytimme kattoa käyttöullakolla. Homma on hankalaa ja hikistä, mutta siitä on selvitty. MUTTA
Löysimme viime viikon keskiviikkona märkää puhallusvillaa höyrynsulun läpi. Ahdistus oli melkoinen ja kirosanavalikoimakin yllättävän laaja, kun tilanne paljastui:
Tällainen reunasta reunaan 20 cm x 20 cm alue löytyi pakkasten lauhduttua viime viikolla. Löysimme lisäksi muutaman pienemmän pistemäisen märän kohdan. Pakko myöntää: olin itse asiassa käyttöullakkoa levyttäessä huomannut näistä pienimmän. Mutta ajatuskulku oli kieltäminen: Olen varmasti väärässä, näin väärin ja selitys on jokin toinen, pakkohan sen on olla.
No ei ollut. Saimme heti timpurin kiinni ja myös Lapplin rakennusporukan päällikkö vastasi puhelimeen klo 20.30 illalla. Kondenssi tuli molemmille mieleen lauhtumisen takia. Kattovuoto tuntui heistä kauempaa haetulta.
Rakennusporukan pomo tuli heti seuraavana päivänä paikalle, ja Lapplin asennuspäällikkökin tapasi tätä rakennusporukan pomoa ja juttelimme puhelimessa. Nopsakkaa toimintaa, vaikkakaan valitettavasti heti ei ollut varmaa selitystä tai ratkaisua aiheeseen tarjota.
Seuraavan viikon aluksi tuli asennusporukkaa tutkimaan tilannetta. Kosteus oli kuivanut pahiten kastuneesta kohdasta, kun pomotyyppi oli siis tehnyt muoviin reiän tästä ja tutkinut tilannetta.
Reikiä tehtiin lisää ja selvisi, että kahden muovin takana kosteutta ei enää oikeastaan löytynyt, mutta jostain syystä katon alanurkan päässä liitoskohdan tuplamuovin välissä oli (vielä?) kosteutta ja nihkeää. Kaikki kosteus on lisäksi löytynyt yhdestä, reunimmaisesta palkkiristikkovälistä, ja vaikuttaa onneksi siltä, ettei ainakaan muualla ole sentään tätä ongelmaa.
Nyt emme voi kai, kuin vitsailla ja olla iloisia siitä, että olemme tällaisia hitaita rakentajia. Nopeampi olisi lyönyt katot jo kiinni, ja siinähän sitten kosteus muhisi siellä asukkaiden tietämättä.
Nyt on reilu viikko kulunut tästä, ja tunnelma hieman helpompi. Enää eivät ärräpäät lennä, mutta toki tilanne huolettaa. Varsinkin minua, murehtijoiden kuningatarta. Olen synkän vakuuttunut, että joudun mielenrauhani vuoksi vaatimaan ensi talvena valmiin, kauniiksi maalatun ja viimeistellyt katon avaamista, että tiedän tilan edelleen kuivaksi talvisillakin keleillä. Krääh!
Syitä tilanteeseen voi olla kai kolme:
1. Katto vuotaa
2. Jostain sisätilasta on päässyt / pääsee kosteampaa ilmaa tuuletustilaan. Se on tiivistynyt ja jäätynyt kattotuoliin ja kelien lauhtuessa sitten suli alas muovia vasten.
3. Kosteutta on havaittu lappeen kohdalla, ei enää ole ylempää lapetta suojana. Kylmillä säillä satoi todella kevyttä pakkaslunta, ja on kai mahdollista, että tätä lunta on tuulen mukana kulkeutunut tuuletusaukosta sisään tuuletustilaan ja sitten se on kelien lämmetessä sulanut.
(4. rakennusaikaista kosteutta on sinne jostain päässyt ja rakennusaikaisen lämmityksen (alle 20 astetta ja toimimattoman ilmastoinnin ym. vuoksi tilanne nyt tapahtui, muttei välttämättä enää asuessamme talossa. Tässä on monta muttaa, optimistin uskoa ja sen sellaista, enkä tähän kyllä aio tyytyä...)
Katon vuotomahdollisuutta on tutkittu, eikä Lapplin porukka ole löytänyt mitään tähän viittaavaa. Lisäksi katto oli kesällä/syksyllä kyllä jonkin aikaa koossa, ennen kuin puhallusvilla saapui, joten se puhuisi tätä vaihtoehtoa vastaan.
Itse toivon kai kolmoskohtaa. Se olisi selkein ja ilmeisesti hyttysverkolla korjattavissa :)
Tiiviysmittaus kyllä tulee mieleen, että varmistettaisiin, ettei sisältä ole päässyt ilmaa ja nyt sitten, kun erinäisiä viiltoja on höyrynsulkumuoviin tehty, varmistettaisiin, että ne tulevat kaikki kiinni...
Lapplille kiitosta ripeästä toiminnasta (vielä odotellaan rakennesuunnittelijan lausuntoa ja lisätutkimuksia ensi viikolla) ja nöyrästä asenteesta omaa tekemistä ja sen tarkastelua kohtaan. Toivotaan, että tilanne selviää pian.